Povestea „Mica dansatoare” face parte din cartea Răsplata bunătății și prezintă visul Paisiei, o fetiță crescută de bunici, care își dorește să devină o dansatoare. Dar, din cauza veniturilor mărunte, nu își permite să plătească cursurile de dans.

Într-una din zile, instructorul de dans îi propune să vină la cursuri, fără să își facă griji din cauza banilor. Un gest mărunt duce la îndeplinirea unui vis.

Paisia, entuziasmată, pășește în sala de dans și așteaptă cu nerăbdare să învețe primii pași. Dar nu trece mult timp până când întâmpină dificultăți și gândul de a renunța la visul ei, devine tot mai prezent în sufletul Paisiei. Oare, de câte ori nu ne identificăm și noi cu Paisia? De câte ori nu am avut un vis dar, la primele greutăți, am renunțat la ceea ce, până nu demult, ne doream atât de mult? De câte ori nu am renunțat chiar înainte de a fave primii pași în îndeplinirea visului, crezând că nu suntem îndeajuns de buni, că nu merităm frumosul ce ni se întâmplă?

Paisia am fost sau suntem fiecare dintre noi. Instructorul, însă, îi prezintă cele două posibilități pe care le are: renunță definitiv la visul ei înainte de a-l îndeplini, sau depune efortul necesar pentru a ajunge ceea ce își dorește. Pentru că un vis nu se câștigă fără efort. Nu poți aștepta ca altcineva să învețe în locul tău, să depună efort în locul tău…căci, dacă ar fi așa, cum te-ai mai putea bucura de rezultatul final? Care ar mai fi roadele muncii tale?

Acesta este unul dintre mesajele poveștii: un vis nu se poate îndeplini fără efort. Iar celălalt mesaj reflectă puterea unui gest mărunt; cu un gest mărunt, poți aprinde o stea pe cerul unui suflet.

Cartea se poate cumpăra din librăriile online:

Lasă un comentariu