13392749_552421501605917_955103718_n– Doar atât?

– Da, doar atât. Îi răspunse copilul cu privirea luminoasă.

Tânăra îl privea surprinsă, încercând să descopere taina din spatele privirii, dar nu a izbutit.

– Aşadar….răsplata constă în ajutorul oferit altcuiva?

– Da. S-a auzit răspunsul sincer.

– Răsplăteşte-mă ajutându-l pe cineva iar acel cineva, la rândul său, să-şi ofere ajutorul.

– Dar…

Copilul se îndepărtează zâmbind, vorbindu-i sufletului despre o taină născută din inocenţă şi hrănita de bunătate. Credea în bunătatea oamenilor şi în dorinţa acestora de a realiza binele. Voia să schimbe lumea şi ştia că această schimbare va avea loc doar dacă şi lumea va contribui, răsplătind cu bunătate şi răspunzând cu iubire. Dar nu toţi oamenii erau dispuşi să răsplătească astfel…

Ideea era simplă: ajuta un om aflat în necaz iar, drept răsplată, acesta ajuta la rândul său şi tot aşa, până când lumea avea să se schimbe.

În curând, însă, copilul avea să descopere că sunt oameni care nu răspund iubirii cu iubire şi nici bunătăţii cu bunătate, din contră.

,,- Cum poate fi iubirea refuzată?” se întreba, nedumerit, acesta.

Împovărat de tristeţe, se aşează pe o bancă şi, dorind să-şi spună cuiva oful, scrijeleşte cu o piatră pe lemnul ce va purta în el durerea unui copil: ,,Bunătatea nu are răsplată!”

Aruncând piatra, se îndreaptă, abătut, spre casă. Nimeni şi nimic nu îi putea mângâia sufletul rănit. Dacă ar fi ştiut….

În seara aceea, când lacrimile copilului udau perna, un om întreba mirat:

– Doar atât? Să te răsplătesc ajutându-l pe cel care are nevoie?

– Da, doar atât trebuie să faci.

– Dar…de ce? Nedumerirea îi copleşea sufletul.

Un zâmbet se aşterne pe chipul tânăr care, la rândul său, a fost la fel de nedumerit, neînţelegând taina unui suflet de copil. Acum, când simţea o  bucurie dulce, născută din ajutorul oferit celuilalt, ştia că bunătatea primită se răsplăteşte doar oferind, la rândul tău, bunătate.

– Pentru că omul este mai mult decât un chip trist, împovărat de griji. Lumea aceasta are nevoie de iubire!

– Dar dacă celălalt refuză ajutorul?

– Mergi mai departe, fără a-ţi pierde nădejdea. Bunătatea va avea întotdeauna răsplată!

Cu un zâmbet larg îşi ia rămas-bun de la un om în sufletul căruia avea loc o schimbare. Cu adevărat, fiecare om poate influenţa lumea printr-un zâmbet, cuvânt sau faptă. Omul nu înţelegea rostul unui astfel de ajutor, dar simţea cum un nou sentiment îi cuprinde sufletul, determinându-l să participe la schimbarea în bine a lumii.

,,Da…lumea are nevoie de iubire şi fiecare dintre noi suntem datori să dăruim o fărâmă de bunătate….”

Gândind acestea, se aşează pe o bancă ce purta în sine cuvinte scrise de un copil cu suflet rănit. Lumina unui felinar încerca să-i şoptească omului de existenţa acelor cuvinte, străduindu-se să lumineze lemnul scrijelit.

În timp ce degetele îi alunecau pe lemn  iar gândurile îi rătăceau prin minte şi suflet, omul simte deodată conturul unor litere. Privind spre degetele sale, vede literele scrijelite şi, citindu-le, zâmbeşte uşor. Luând o piatră ascuţită, mâna se lasă condusă de şoapta sufletului, avându-i ca martori pe copacii ce, curioşi, îşi aplecau crengile pentru a privi o şoaptă scrisă într-o seară cu parfum de tei.

Mulţumit, omul priveşte încă o dată cuvintele pe care le scrijelise şi, cu zâmbetul pe buze şi bucurie în suflet, se îndepărtează cu paşi mărunţi.

În curând,  timpul lua pe aripile sale veşmântul cu stele al cerului, înlocuindu-l cu unul luminos, ţesut în raze de soare. Era începutul unei alte zile, în care lumea va primi sau nu iubire…totul depindea de oameni. Copilul, cuprins încă de dezamăgirea din ziua anterioară, se plimba întristat prin parc, locul de întâlnire cu prietenii.

În aşteptarea acestora şi îndemnat de un simţământ interior, se aşează pe banca pe care, în urmă cu doar câteva ore îşi scrisese supărarea. Mare i-a fost mirarea când a văzut modificarea căci, în locul cuvintelor sale, era scris astfel: ,,Bunătatea nu are răsplată: IUBIREA!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s